ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Η γρίπη είναι μια εξαιρετικά μεταδοτική ασθένεια που μπορεί να εμφανιστεί σε παιδιά ή ενήλικες οποιασδήποτε ηλικίας και που οφείλεται σε RNA ιούς της οικογένειας των ορθομυξοϊών. Εμφανίζεται συχνότερα στους χειμερινούς μήνες και μεταδίδεται άμεσα από μολυσμένα σταγονίδια που εκπέμπονται από άτομο σε άτομο με τον βήχα, το φτέρνισμα και έμμεσα από τις επιφάνειες που μολύνονται από τα σταγονίδια.
Κάθε χρόνο στις Η.Π.Α νοσηλεύονται περισσότεροι από 200.000 ανθρώποι λόγω των επιπλοκών της γρίπης. Συγκριτικά με άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού, όπως το κοινό κρυολόγημα, η γρίπη προκαλεί πιο σοβαρές επιπλοκές στα παιδιά, στους ηλικιωμένους, στις έγκυες γυναίκες και σε άτομα που έχουν ορισμένα προβλήματα υγείας, όπως το άσθμα ή άλλες μορφές πνευμονικής νόσου.
Οι ιοί της γρίπης χαρακτηρίζονται από μία ιδιαίτερη γενετική ποικιλομορφία, η οποία βασίζεται σε μια υψηλή συχνότητα μετάλλαξης και ικανότητας ανταλλαγής γονιδίων. Η νόσος εμφανίζεται κάθε χρόνο είτε σποραδικά είτε με την μορφή επιδημίας. Οι πανδημίες περιλαμβάνουν πρόκληση νόσου σε μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού κατά κύματα που διαρκούν 4-8 εβδομάδες και εμφανίζονται σε διαφορετικό χρόνο σε δίαφορες γεωγραφικές περιοχές.

ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ
Τα συμπτώματα της εποχικής γρίπης μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο, αλλά συνήθως περιλαμβάνουν:
• Πυρετό ( > 37.8ºC)
• Κεφαλαλγία και έντονες μυαλγίες
• Καταβολή
• Βήχας και πονόλαιμος
• Ορισμένα στελέχη προκαλούν και συμπτώματα από το γαστρεντερικό όπως διάρροια
Οι ασθενείς με γρίπη συνήθως έχουν πυρετό για δύο έως πέντε ημέρες και αυτό είναι διαφορετικό από τον πυρετό που προκαλείται από άλλους ιούς του ανώτερου αναπνευστικού , ο οποίος συνήθως υφίεται μετά από 24 έως 48 ώρες.
Τα συμπτώματα της γρίπης συνήθως βελτιώνονται σε διάστημα δύο έως πέντε ημερών, αν και η ασθένεια μπορεί να διαρκέσει μία εβδομάδα ή περισσότερο. Η αδυναμία και η κόπωση μπορεί να παραμείνουν για αρκετές εβδομάδες


ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ
Η πνευμονία είναι η πιο συχνή επιπλοκή της γρίπης και είναι πιο πιθανό να εμφανιστεί σε μικρά παιδιά, σε άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, σε άτομα που διαμένουν σε εγκαταστάσεις μακροχρόνιας φροντίδας ( π.χ. οίκοι ευγηρίας) και σε ασθενείς με χρόνιες παθήσεις όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, τα καρδιαγγειακά ή τα αναπνευστικά νοσήματα . Η πνευμονία είναι επίσης συχνότερη σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα (π.χ. μεταμόσχευση οργάνου).
Άλλες επιπλοκές που μπορούν να εμφανιστούν είναι διαταραχές του καρδιακού ρυθμού, μυοκαρδίτιδα, περικαρδίτιδα εγκεφαλίτιδα και εγκάρσια μυελίτιδα, καθώς και το σύνδρομο Reye (ιδίως σε παιδιά έως 15 ετών μετά από χρόνια λήψη ασπιρίνης).

ΔΙΑΓΝΩΣΗ
Η διάγνωση της γρίπης γίνεται συνήθως από την κλινική εικόνα ( πυρετός, βήχας, μυαλγίες ). Η απομόνωση του ιού από έκπλυμα ρινοφάρυγγα και η αύξηση του τίτλου ειδικών αντισωμάτων στον ορό του ασθενούς πραγματοποιούνται σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως κατά τη διάρκεια μιας νέας έξαρσης γρίπης σε μια κοινότητα και σε ασθενείς με αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών.


ΘΕΡΑΠΕΙΑ
• Ξεκούραση μέχρι να υφεθούν πλήρως τα συμπτώματα, ειδικά εάν η νόσηση ήταν σοβαρή.
• Καθημερινή λήψη τουλάχιστον 2,5-3 lt υγρών ( νερό,φυσικοί χυμοί ).
• Η παρακεταμόλη μπορεί να ανακουφίσει τον πυρετό, τον πονοκέφαλο και τους μυϊκούς πόνους. Η ασπιρίνη δεν συνιστάται σε παιδιά κάτω των 18 ετών επειδή μπορεί να οδηγήσει σε μια σοβαρή ασθένεια που ονομάζεται σύνδρομο Reye.
• Τα αντιβηχικά φάρμακα δεν είναι συνήθως χρήσιμα.
• Αντιϊκή θεραπεία – Τα αντιϊκά φάρμακα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία ή την πρόληψη της γρίπης. Όταν χρησιμοποιείται ως θεραπεία, το φάρμακο δεν εξαλείφει τα συμπτώματα της γρίπης, αν και μπορεί να μειώσει τη σοβαρότητα και τη διάρκεια των συμπτωμάτων κατά περίπου μία ημέρα.
Τα αντιϊκά φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της γρίπης περιλαμβάνουν την οσελταμιβίρη (εμπορική ονομασία: Tamiflu) και την ζαναμιβίρη (εμπορική ονομασία: Relenza). Η αντιϊκή θεραπεία είναι πιο αποτελεσματική για την εποχική γρίπη όταν λαμβάνεται εντός των πρώτων 48 ωρών από την έναρξη των συμπτωμάτων της γρίπης.
• Τα αντιβιοτικά ΔΕΝ είναι χρήσιμα για τη θεραπεία ιογενών λοιμώξεων όπως η γρίπη.

ΠΡΟΛΗΨΗ
Το κύριο μέτρο δημόσιας υγείας για την πρόληψη της γρίπης είναι η χρήση εμβολίων αδρανοποιημένων από ιούς Α και Β. Ο συστηματικός εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων ( π.χ. χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού, Σακχαρώδης Διαβήτης, ανοσοκατεσταλμένοι κ.α. ), μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην προστασία του πληθυσμού από τις επιπλοκές της γρίπης.